2009-04-23 Δελτίο τύπου - Αεροναυτική Άσκηση

Υλικό Δημοσιότητας - Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2009-04-23

 

Συμμετοχή της ΕΟΔ Τρικάλων σε πανελλήνια αεροναυτική άσκηση


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων συμμετείχε στην 1η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Άσκηση Αεροναυτικής Συνεργασίας «ΑΙΓΑΙΟΝ 2009», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Απριλίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Σκοπός της Άσκησης ήταν να εκπαιδευτούν εθελοντές για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να γνωρίσουν οι κρατικοί φορείς, που συντονίζουν μεγάλες επιχειρήσεις, το προσωπικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (το επιχειρησιακό της επίπεδο) τα μέσα που διαθέτει, την τακτική και τη μεθοδολογία που εφαρμόζει σε ανάλογες επιχειρήσεις και αποστολές. Μάλιστα, η θεματολογία της Άσκησης βασίστηκε στα προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν κατά τις εξής επιχειρήσεις:

  • 11 Σεπτεμβρίου 2004 - Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου CHINOOK όπου γινόταν μεγάλης κλίμακας έρευνα σε νυχτερινές ώρες
  • 26 με 27 Ιουνίου 2007 - Πυρκαγιές Κασσάνδρας Χαλκιδικής όπου γινότανε ο απεγκλωβισμός πυρόπληκτων από ακτές με δύσκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • 10 Φεβρουαρίου 2008 - Διάσωση πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415. όπου οι διασώστες της ΕΟΔ κλήθηκαν να υποστηρίξουν το αεροσκάφος CL-415 το οποίο καθηλώθηκε στην θάλασσα μετά από βλάβη.

Οι διασώστες της Ε.Ο.Δ εκπαιδεύτηκαν στη χρήση θερμικών καμερών και συσκευών L.A.S.E.R. για τoν εντοπισμό και την κατάδειξη της θέσεως των αγνοουμένων

Κατά τη διάρκεια της άσκησης επιτεύχθηκε  ασύρματη ζεύξη μεταξύ δύτη της Ε.Ο.Δ και του θαλάμου επιχειρήσεων του ΥΕΝ (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού και πολιτικού αεροσκάφους της Aegean που πετούσε στην Αδριατική.

Στην άσκηση συμμετείχαν εκατόν πενήντα (150) διασώστες από όλη την Ελλάδα, δέκα φουσκωτά σκάφη ελικόπτερο ασφαλιστικής εταιρίας, αεροπλάνο της αερολέσχης Θεσσαλονίκης, το κινητό Κέντρο επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ. “ΕΡΜΗΣ” και το κινητό Κέντρο Πρώτων βοηθειών της Ε.Ο.Δ.


Παράρτημα Τρικάλων

Βασ. Τσιτσάνη 48 (πρώην Στρατόπεδο Παπαστάθη)

τηλ & φαξ: 2431035222

www.eodtrikalon.gr  

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   

 
Σύνδεση Μελών